Wat voor bedrijfswageninrichting heb ik nodig? WVauto’s vertelt het!

De goederen die vervoerd moeten worden, kunnen per branche sterk verschillen. Daarom is het belangrijk om te weten wat de ideale bedrijfswageninrichting voor jouw bus is.

In deze blog leggen we je precies uit waar de bedrijfswageninrichting van jouw (toekomstige) bus aan moet voldoen en nog veel meer!

1. Wat is het doel van de bedrijfswageninrichting?

Het is allereerst belangrijk om vast te stellen wat het doel is van je bedrijfswageninrichting. Veel ondernemers die we spraken hadden de volgende 3 doelen geformuleerd:

  • voldoen aan eisen van opdrachtgevers (PostNL, DHL).
  • de auto of materiaal goed te beschermen.
  • de uitvoering van het werk zo efficiënt mogelijk te maken.

Conclusie: er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je voor een specifieke bedrijfswageninrichting gaat, maar je moet dus wel weten voor welk doel de inrichting gerealiseerd moet worden.

Heb jij een bus nodig met een speciale inrichting? Lees dan vooral verder!

2. Bedrijfswageninrichting op maat

Als ondernemer heb je een bus nodig waarmee je eenvoudig je taken kunt uitvoeren. Een bedrijfswageninrichting op maat helpt hierbij. Daarnaast is het soms ook (wettelijk) verplicht om een bepaalde inrichting te gebruiken.

Dit is praktisch altijd het geval wanneer je kwetsbare goederen zoals fruit of andere etenswaren die op een bepaalde temperatuur vervoert.

Maar ook bedrijven zoals PostNL eisen een bedrijfswageninrichting die aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zaken om rekening mee te houden bij het inrichten van de bedrijfsbus?

  1. De (wettelijke) verplichtingen. heb je te maken met kwetsbare goederen of heeft de opdrachtgever een aantal strenge eisen? Dan is het doorgaans verplicht om een specifieke inrichting te gebruiken.
  2. De werkzaamheden die je gaat verrichten. Als koerier is het essentieel dat je voldoende ruimte hebt voor je lading, terwijl het voor menig vakman een must is dat het gereedschap niet door de bus vliegt…

Bedrijfswageninrichting aanpassen

Als je een bedrijfsbus koopt of aanschaft met financial lease, dan heb je in principe alle vrijheid om te doen met de inrichting wat je wil. Toch kan dit invloed hebben op de restwaarde van je bus.

Hetgeen wat jij nodig hebt om je werk goed uit te voeren, kan voor een volgende eigenaar misschien wel belemmerend zijn. Dit soort situaties vergroot logischerwijze de kans op een lagere restwaarde, omdat er dan vaak herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden.

Toch draait het uiteindelijk maar om één ding; dat jij je werkzaamheden zo goed mogelijk kunt uitvoeren en geen frustratie en tijdverlies ervaart..

Heb jij nog vragen over de bedrijfswageninrichting van jouw bus? Stel ze dan gerust hier.



Ik wil advies over bedrijfswageninrichting

Een marge-auto, wat is dat precies?

Ben jij op zoek naar een auto? Dan heb je bij WVauto’s de keuze uit een btw-auto of een marge-auto. Zo schiet je bij een btw-auto de btw van je nieuwe auto voor, terwijl je bij een marge-auto geen btw meer hoeft te betalen. De vorige eigenaar heeft dit namelijk al gedaan (particulier).

Als ondernemer is het belangrijk om de verschillen te weten, omdat beide opties zijn plus- en minpunten hebben.

In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over een marge-auto en een btw-auto.

1. Een marge-auto

Bij een marge-auto betaal je dus geen btw. Dit omdat de btw al eerder is voldaan door de vorige eigenaar (particulier). Dit betekent logischerwijze dat je op een marge-auto ook geen btw kan terugvorderen.

2 belangrijke dingen om te weten bij een marge-auto:

  1. Je bedrijf hoeft niet vrijgesteld te zijn van de belasting om een marge-auto aan te schaffen.
  2. In de meeste gevallen hoef je bij een marge-auto geen aanbetaling te doen (Financial Lease), wat betekent dat je je liquiditeit behoudt.

Kort samengevat: een marge-auto is een auto waarover btw is betaald, wat je als ondernemer dus niet nogmaals kunt terugkrijgen van de fiscus.

2. Een btw-auto

Over een btw-auto is nog nooit btw afgedragen. Dit zijn vaak nieuwe auto’s of auto’s die altijd zakelijk zijn gereden. Dit betekent dat je bij een btw-auto profiteert van fiscale voordelen.

3 belangrijke dingen om te weten bij een btw-auto:

  1. Je moet btw altijd voorfinancieren.
  2. Je kan het afgedragen btw-bedrag terugvragen bij de belastingdienst.
  3. Je ontvangt het volledige voorgefinancierde bedrag aan btw retour binnen 3 maanden.

Kort samengevat: een btw-auto is een auto waarover je btw moet voorschieten, wat je als ondernemer bij de eerstvolgende belastingaangifte allemaal terug kan krijgen. 

Wil je meer weten over Financial Lease en BTW, lees dan hier verder.

3. Rekenvoorbeeld- marge-auto en btw-auto

Als ondernemer kun je bij ons een marge-auto kopen of financial leasen. Wat dit laatstgenoemde betekent? Dat je een auto over meerdere maandtermijnen kunt aflossen zonder btw voor te financieren.

Vooral voor startende ondernemers kan dit aantrekkelijk zijn, omdat je hierdoor op korte termijn geld op je rekening houdt. 

Bekijk hieronder het rekenvoorbeeld

  • btw-auto voorbeeld
    “Stel je gaat een Opel Vivaro leasen met een aanschafprijs van € 10.000,- inclusief BTW. En we hebben te maken met een btw-auto.Dan is het BTW bedrag € 2100,- (21%).Dit betekent dat je als ondernemer direct al € 2100,- aan het voorfinancieren bent, terwijl je dit geld als starter misschien goed zou kunnen investeren in zaken die bijdragen aan de groei van je bedrijf.”

    Bron: Regeljelease.nl

  • Marge auto voorbeeld
    “Stel je nu eens voor dat deze Opel Vivaro met een aanschafprijs van € 10.000,- een marge auto is.Dan is het BTW bedrag € 0,00 (0%)Dit betekent dat je als (startende) ondernemer geen € 2100,- hoeft voor te financieren, zoals bij een btw-auto het geval is. Bovendien kan je het geld nu gebruiken voor bijvoorbeeld online marketing of andere zaken die bijdragen aan bedrijfsgroei.”

    Bron: Regeljelease.nl

4. Vrije Beroepen zonder btw-plicht

In Nederland zijn er een aantal vrije beroepen waar je als ondernemer geen belasting hoeft te betalen. Als je tot deze groep behoort, dan is een btw-auto in de meeste gevallen aantrekkelijker dan een marge-auto. Je mag de btw bij een btw-auto namelijk gewoon uitsluiten.

5. Ons aanbod marge-auto’s

Ben jij als ondernemer op zoek naar een bedrijfswagen waarover je geen btw hoeft te financieren? Neem dan hier contact met ons op.

Financial Lease en BTW, hoe zit dat precies? WVauto’s legt het uit!

De regels omtrent Financial Lease zijn in vergelijking met andere leasevormen uitzonderlijk.

Dat Financial Lease bijvoorbeeld fiscale voordelen heeft is absoluut waar, maar is de BTW-teruggaaf daar ook één van? En hoe zit het verder met Financial Lease en BTW

Dit zijn vragen die je na het lezen van deze blog probleemloos kan beantwoorden!

Financial Lease is een bedrijfsinvestering

Je bent altijd direct economisch eigenaar van de bedrijfswagen, wat je ook in de financial lease doet. De investeringsaftrek geldt echter alleen voor grijs kenteken voertuigen. Het gaat hier dus écht om een bedrijfsinvestering, iets wat uiteindelijk eigendom van je bedrijf wordt.

Als BTW-plichtige ondernemer kun je daarom het betaalde bedrag aan BTW zonder problemen over deze investering terugvorderen.

Bovendien wordt bij de terugvordering van dit bedrag de BTW in één keer verrekend, waardoor je over de verschillende maandtermijnen geen BTW meer hoeft te betalen.

Kortom, bij je BTW-aangifte kan je de BTW die je over je Financial Lease hebt betaald aftrekken van de omzetbelasting. Over een Financial Lease-auto van 10.000,- betaal je dan dus 2.100,- aan BTW, wat je bij de eerstvolgende belastingaangifte weer kan terugvorderen.  

De uitzonderingen op de regel

  1. Er zijn echter altijd uitzonderingen. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk om bij het afbetalen van de Financial Lease de BTW voor te laten financieren. Je hoeft in dat geval de BTW niet gelijk op te hoesten.

    Het voordeel hiervan is dat je op dat moment meer geld overhoudt voor andere investeringen. Je gaat de BTW vervolgens gespreid terugbetalen. Je betaalt dan iedere maand BTW bovenop het vastgestelde termijnbedrag. Uiteraard kun je deze BTW ook weer terugvorderen tijdens de belastingaangifte.Deze optie is op dit moment van schrijven (2021) echter nog niet heel gebruikelijk, maar misschien verandert dat in de toekomst…
  2. Een andere uitzondering heeft te maken met de manier waarop je je Financial Lease registreert. Wanneer je een Financial Lease-auto niet voor de inkomstenbelasting heb aangeslagen en het als privébezit beschouwt, gelden namelijk iets andere regels. Je kan in een dergelijk geval de BTW terugvorderen door per gemaakte kilometer voor zakelijk gebruik 21 eurocent van iedere euro winst (want 21% BTW) af te trekken. Voor privégebruik geldt dan geen bijtelling. 

 

Conclusie

Bij Financial Lease komt het er dus op neer dat jij als ondernemer je in principe altijd kan beroepen op een BTW-teruggaaf, mits je natuurlijk een BTW-plichtige ondernemer bent. Het is gebruikelijk om het totale BTW-bedrag direct over de Financial Lease te betalen en deze vervolgens terug te vorderen, maar je kan dit tegenwoordig dus ook in etappes doen.

Voor meer informatie over Financial Lease, kan je hier contact opnemen.

Wat is Financial Lease? WV auto’s legt het precies uit!

Direct rijden in een voertuig die helemaal van jou is, maar niet meteen een grote som geld hoeven neer te leggen, hoe klinkt dat? Dit kan namelijk met Financial Lease. Bovendien profiteer je van allerlei (fiscale) voordelen.

In deze blog leggen we je precies uit wat financial lease inhoudt en wat de mogelijkheden bij WV auto’s zijn!

1. Wat is Financial Lease precies?

Financial lease is een zakelijke leasevorm. Deze manier van leasen maakt het mogelijk om een bedrijfswagen aan te schaffen voor je onderneming, terwijl de bank de aankoopsom financiert. Het voordeel hiervan is dat je je bedrijfswagen niet in een keer hoeft te betalen, maar de investering kan verspreiden over meerdere maanden.

Het enige wat jij als klant vooraf betaalt is de BTW. De BTW krijgt de klant vervolgens weer terug van de belastingdienst.

Dit is vooral interessant als je andere investeringen wil maken die bijdragen aan de groei van je bedrijf. De betalingen die plaatsvinden kun je daarnaast zien als investeringen en niet als uitgaven.

2. Ben ik eigenaar van de leasewagen?

Zodra de aankoopsom van de auto is gefinancierd door de bank, ben je direct de eigenaar. Je kan financial lease in feite zien als kooplease, waarbij je de bedrijfswagen koopt op afbetaling. Je bent economisch eigenaar. Het aankoopbedrag wordt door jou afgelost in de termijnen die vooraf zijn afgesproken met de bank.

Daarnaast is het mooie aan deze leasevorm dat de belasting de gemaakte kosten beschouwt als een investering in het bedrijf. Dit kan je dus gedeeltelijk terugkrijgen van de fiscus!

3. Waarom Financial Lease voor jou aantrekkelijk is

Voor jou als ondernemer kan financial lease erg aantrekkelijk zijn. Er zijn namelijk veel voordelen waar je van kan profiteren bij deze leasevorm. Zo heb je bijvoorbeeld behoud van schadevrije jaren en onbeperkt kilometrage.

Je hebt ook voordelen als:

  • Behoud van vermogen binnen je bedrijf.
  • Fiscale voordelen door aftrek van afschrijving, investering en rente.
  • Mogelijkheid om BTW terug te vorderen.
  • Keuzevrijheid in verzekeringen en onderhoud.

Meer informatie nodig? Neem gerust telefonisch contact op!

Financial Lease is dus een aantrekkelijke optie wanneer je een nieuwe auto wil aanschaffen. Heb je hier vragen over? Laat het ons dan vooral weten. Er staat een team voor je klaar om je te helpen. Kijk op hier om meer informatie in te winnen over Financial Lease.

De 3 beste bedrijfswagens met dubbele cabine van 2021

Ben jij op zoek naar een nieuwe bedrijfswagen met dubbele cabine of vooral benieuwd naar wat de markt in 2021 te bieden heeft? Wij hebben de 3 beste bedrijfswagens met dubbele cabine voor je op een rijtje gezet!

Hieronder vind je de 3 beste bedrijfswagens met dubbele cabine van 2021:

1. Renault Trafic Dubbele Cabine
2. Volkswagen Transporter Dubbele Cabine
3. Ford Transit Custom Dubbele Cabine

1. Renault Trafic met dubbele cabine

De Renault Trafic is één van de populairste bedrijfswagens in Nederland. Dit heeft alles te doen met de Trafic zijn efficiëntie en kracht. Maar ook de verschillende maatoplossingen van deze celebrity uit Frankrijk dragen bij aan zijn roem.

Zo hebben veel ondernemers specifieke behoeften als het gaat om een nieuwe bedrijfswagen.

Denk hierbij aan:

  • de juiste afmetingen;
  • comfort voor lange ritten;
  • voldoende laadruimte.

Of andere functionaliteiten die nodig zijn om werkzaamheden (zo goed mogelijk) te verrichten.

De Renault Trafic is helemaal afgestemd op jou als ondernemer en kent je behoeften. Noem het een voorloper op het gebied van specifieke toebehoren en kant-en-klare ombouwmogelijkheden.

De Renault Trafic heeft een uitvoering met dubbele cabine. Dit maakte het voor ons makkelijk om deze bedrijfsbus op de lijst met 3 beste bedrijfswagens met dubbele cabine van 2021 te plaatsen!

2. Volkswagen Transporter met Dubbele Cabine

 

Als we het hebben over de best verkochte bedrijfswagen aller tijden, dan staat de Volkswagen Transporter stipt op nummer 1. De Volkswagen transporter rijdt zuinig, wordt in recensies vaak omschreven als comfortabel en heeft zowel een diesel- als bezinemotor.

Het Duitse automerk heeft zelfs 2 verschillende modellen van de Transporter op de markt gebracht:

De Volkswagen Transporter T5 (2010 – 2015)
De Volkswagen Transporter T6 (2015 – heden)

Hieronder zie je de verschillen tussen een T5 en een T6 in de tabel.

Uitvoering
Vermogen
Koppel
T5 Benzine (2010- 2015)
115 pk tot 204 pk
170 Nm tot 350 Nm
T5 Diesel (2010 – 2015)
84 pk tot 180 pk
220 Nm tot 400 Nm
T6 Benzine (2015 – heden)
115 pk tot 204 pk
170 Nm tot 350 Nm
T6 Benzine (2015 – heden)
84 pk tot 180 pk
220 Nm tot 400 Nm

Kort samengevat: de Volkswagen Transporter mag niet ontbreken op de lijst met 3 beste bedrijfswagens met dubbele cabine van 2021.

3. Opel Vivaro met dubbele cabine

 

De Opel Vivaro wordt altijd in één adem genoemd als het gaat over bedrijfswagens. Als project van General Motors en Renault werd in 2001 de eerste Vivaro A gelanceerd. Dit model heeft zich in de afgelopen 20 jaar getransformeerd tot

Vivaro B (2014) en Vivaro C (2019).

Deze uitbreiding heeft alles te doen met de populariteit van de Opel Vivaro onder ondernemers. Bovendien is er ook een dubbele cabine mogelijkheid.

De functionaliteiten maken de Vivaro dan ook erg populair onder vakmannen in Nederland.

Denk hierbij aan:

  • het veelzijdige, maar strakke interieur.
  • de comfortabele stoelen voor lange ritten.
  • de beschikbare laadruimte.
  • de 3 verschillende lengtes en maatoplossingen.

De Opel Vivaro met dubbele Cabine is simpelweg niet weg te denken van de Nederlandse wegen. Daarom sluiten we de top 3 beste bedrijfswagens met dubbele cabine af met de Vivaro die dit jaar zijn 20-jarig jubileum viert.

Dit zijn de 3 beste bedrijfswagens met dubbele cabine van 2021, op een rijtje gezet door WV auto’s.

Ben jij op zoek naar een bedrijfswagen met dubbele cabine? Neem dan hier een kijkje in onze voorraad

Mocht de gewenste bedrijfswagen met dubbele cabine niet meer op voorraad zijn, dan kan je hier altijd nog een zoekopdracht plaatsen. Wij gaan vervolgens op zoek naar je ideale bedrijfswagen en nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Benzine versus diesel, hoe maak ik de beste keuze?

Bij de aanschaf van een nieuwe bestelwagen zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken van belang. Het totaalplaatje moet kloppen. Zowel inwendig als aan de buitenkant. Hoe dat perfecte plaatje er precies uitziet, verschilt per persoon.

Een aspect dat bij de aanschaf van een auto regelmatig wordt onderschat, is het belang van het type brandstof waar een voertuig op rijdt. Dit is niet zo gek, want die brandstof is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je bij de autodealer een nieuwe wagen uitzoekt.

Toch kan het voor de lange termijn wel degelijk een verschil maken op welk type brandstof je voertuig rijdt. Laten we daarom eens kijken naar de twee bekendste auto-brandstoffen: benzine en diesel.

Hoe staan deze twee in verhouding tot elkaar en welke brandstof is het meest geschikt voor jou?

Voordelen benzineauto
Voor personen die niet dagen achtereen op de weg zitten en relatief duurzaam willen rijden, is de benzineauto een prima keuze. Uiteraard zijn er tegenwoordig nog schonere type auto’s op de weg te vinden, maar de voordelen ten opzichte van dieselauto’s zitten hem toch voornamelijk in het duurzaamheidsaspect en de fiscale voordelen die daaraan kleven:

  • Je betaalt minder wegenbelasting.
  • Je stoot minder fijnstof uit.
  • De onderhoudskosten zijn relatief laag.
  • De aankoopprijs ligt gemiddeld genomen een stuk lager dan een dieselauto.

Wanneer je dus niet op dagelijkse basis gebruik maakt van je auto en er zelden grote afstanden mee overbrugt, dan is het verstandig om een benzineauto boven een dieselauto te verkiezen.

Voordelen dieselauto
Als je de boel echter omdraait, komt de dieselauto juist het beste uit de spreekwoordelijke bus. Voor echte kilometervreters is dit namelijk de voordeligste keuze. Daarnaast zijn dieselauto’s over het algemeen solide voertuigen die lang mee gaan. Hier een aantal voordelen ten opzichte van de benzineauto:

  • De auto heeft een langere levensduur.
  • Dieselvoertuigen hebben meer trekvermogen.
  • De brandstofkosten zijn lager.
  • Dieselmotoren stoten minder CO2 uit.

Vooral het laatste punt is best opmerkelijk, want de benzineauto wordt juist gezien als het schonere voertuig van de twee. Maar dat even terzijde…

Wat is nou de beste keuze voor mij?
Om een weloverwogen en verstandig besluit te nemen, zul je eerst moeten nagaan hoe vaak je de auto verwacht te gebruiken. Als jij jouw auto alleen maar van stal haalt om boodschappen te doen of om op een mooie zomerse dag naar het strand te rijden, dan kun je dus beter een benzineauto aanschaffen. Als jij echter verwacht veel kilometers met je auto te maken, dan is een dieselwagen waarschijnlijk de verstandigste keuze.

Maar bij hoeveel jaarlijkse kilometers is diesel nou voordeliger dan benzine? Waar ligt het omslagpunt?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: daar bestaat geen eenduidig antwoord op. Het hangt namelijk van verschillende factoren af, waaronder het autogewicht en, inherent daaraan, het te betalen bedrag aan wegenbelasting.

Als je een duidelijk antwoord op deze vraag wilt krijgen, kun je het beste met ons contact opnemen, zodat wij het omslagpunt nauwkeurig voor jouw auto in kaart kunnen brengen.

Toch zijn er wel een paar voorzichtige conclusies te trekken:

  • Onder de 15.000 jaarlijkse kilometers is een benzineauto doorgaans goedkoper in verbruik.
  • Bij lichtere auto’s ligt het omslagpunt gemiddeld genomen lager dan bij zwaardere auto’s.

Maar zoals gezegd, ieder type auto heeft in principe zijn eigen omslagpunt.

Bekijk hier trouwens onze occasions met zowel benzine- als dieselauto’s.

Hoe kies je een bedrijfswagen die écht bij je past?

Een bedrijfsauto uitzoeken doe je niet zomaar even. Je hebt te maken met belangrijke beslissingen en je wil natuurlijk een weloverwogen keuze maken. Je zult tenslotte voor een langere periode gebruik gaan maken van de auto en het gaat niet om een investering van een paar euro. Het is dus heel logisch dat je met de volgende vraag zit: “Hoe kies en koop ik mijn bedrijfswagen?”

In deze blog geven we je tips en tricks, zodat jij straks rondrijdt in de bedrijfswagen die het beste bij jou past.

1. Bepaal je behoefte
De eerste vraag is heel simpel: Wat heb je eigenlijk nodig? Misschien ben je op zoek naar een bedrijfswagen waarmee je veel op de weg zit, maar het kan ook zijn dat je juist een auto zoekt die vooral voor kleinere afstanden gebruikt wordt. Dit is al voor een groot deel bepalend voor je uiteindelijke keuze.

Denk er ook over na hoeveel mensen en welke spullen je ermee wil gaan vervoeren. Een jong stel zal daarin bijvoorbeeld andere behoeftes hebben dan een gezin met drie kinderen. Heb je regelmatig de auto vol met spullen die je moet vervoeren tijdens je werk? Let dan ook op de grootte van de achterbak.

Als je al een bedrijfswagen hebt dan helpt het ook om jezelf af te vragen wat je wel en niet fijn vindt aan je huidige model.

2. Kies je motor en brandstof
Per model auto kun je kiezen voor een soort motor en een soort brandstof. Bedenk dus op welke brandstof je wilt rijden. De meest bekende soorten zijn toch wel benzine en diesel. Om een keuze te maken tussen deze twee, kun je kijken naar het aantal kilometers dat je rijdt. Diesel is namelijk voordeliger dan benzine als je meer op de weg zit.

Een andere optie is een hybride auto, deze zijn inmiddels niet meer van de weg te denken. Je kunt dan zowel elektrisch als op brandstof rijden. Volledig elektrische auto’s worden bovendien steeds populairder.Daarnaast heeft iedere motor ook nog verschillende kenmerken, zoals extreem zuinig of zeer krachtig. Zorg ervoor dat de motor en de brandstof die je kiest, passen bij jouw bedrijfswagen en jouw wensen.

3. Zet de vereiste kenmerken op papier
Iedereen heeft wel een idee van de eigenschappen die een bedrijfswagen moét hebben. Weet jij al welke kenmerken absoluut niet mogen ontbreken aan jouw auto? Hieronder staan een paar punten waar je aan kunt denken:

  • Automaat of schakelen: Sommige bestuurders kunnen of willen alleen in een automaat rijden.
  • Kilometerstand: Heb je voor jezelf een bepaalde richtlijn over de kilometerstand die je aan wil houden? Een tip hierbij is om de onderhoudsgeschiedenis in kaart te brengen.
  • Leeftijd van de auto: De leeftijd is bepalend voor de prijs van de auto. Deze moet je dus zeker meenemen in de keuzes die je maakt.
  • Gewicht: Je wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de auto. Extra opties die je toevoegt, maken je auto dus duurder.

Je ziet het al, er is enorm veel waar je rekening mee moet houden. En dit is pas het begin! Heb je advies op maat nodig? Neem contact op met WV Auto’s. Wij helpen je graag om samen de juiste bedrijfswagen uit te zoeken.

Hoe gaan jouw banden langer mee (5 handige tips)

De banden van je auto krijgen veel te verduren. Je wilt het liefst dat ze zolang mogelijk meegaan en natuurlijk moeten ze te allen tijde veilig zijn, op welk oppervlak je ook rijdt.

Met de gemiddelde autoband kun je ongeveer 65.000 kilometer rijden op een normaal wegdek. Als het profiel slijt, vermindert ook je grip op de weg. Daarom moet je je banden op tijd vervangen.

Er zijn allerlei manieren waarop je de kwaliteit van je banden langer kan behouden. In deze blog bespreken we ze met je, zodat ook jij met een gerust hart je huidige banden kan blijven gebruiken de komende periode.

Waardoor slijten mijn banden?
Laten we eerst eens kijken naar de redenen waarom banden (sneller) slijten. Dit zijn een aantal factoren die daar invloed op hebben:

Snelheid
Waarschijnlijk had je deze zelf al wel kunnen raden: rijden met hoge snelheden zorgt voor meer slijtage. Dit komt onder andere door het vaker remmen en optrekken van de auto. Dit tast het profiel van de banden aan.

Seizoen
Bij andere temperaturen horen ook andere banden. Winterbanden slijten in de zomer bijvoorbeeld 20% sneller dan zomerbanden. Dat komt door de andere samenstelling van het rubber. Het wisselen van je banden heeft dus weldegelijk zin.

Bandenspanning
Een lage bandenspanning is niet goed voor je auto, de motor en al helemaal niet voor je banden. De band krijgt namelijk moeilijker grip op de weg en dat gaat ten koste van de bandenkwaliteit. Je zal ze daarom sneller moeten vervangen.

5 tips om de levensduur van je banden te verhogen

  • Let op je snelheid
    Dit is over het algemeen een goede tip wanneer je je op de weg bevindt, maar ook voor je banden levert dit extra voordelen op.
  • Check je bandenspanning
    Door regelmatig je bandenspanning te controleren, voorkom je dat je met zwakke banden de weg op gaat. Wanneer je dit wel doet, zal dat schade veroorzaken aan je banden. Bovendien is de motor dan minder efficiënt, dus je benzinekosten lopen ook op.

  • Maak gebruik van seizoensbanden
    Zorg ervoor dat je in bepaalde seizoenen met de juiste banden rijdt. Ook daarin zijn verschillende opties mogelijk, dus vraag om advies als je er niet zeker van bent welke banden je nodig hebt.
  • Ga voor kwaliteit
    Wanneer je investeert in kwalitatief goede banden, gaan ze automatisch langer mee. De kwaliteit heeft natuurlijk ook weer invloed op de veiligheid van je banden.
  • Let op je rijstijl
    Door vaak te remmen en op te trekken, slijten banden sneller. Dit gebeurt ook als je heel snel en onverwachts remt. Door rustig en op tijd te remmen kun je onnodige slijtage voorkomen.
  • Al met al zijn er dus genoeg manier waarop jij zuiniger kunt zijn op je banden. Neem bovenstaande tips mee en let erop tijdens het rijden, dan gaan jouw huidige banden extra lang mee. Heb je vragen of wil je graag meer informatie? Bel ons of neem contact op via het contactformulier!

    Top