Benzine versus diesel, hoe maak ik de beste keuze?

Bij de aanschaf van een nieuwe bestelwagen zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken van belang. Het totaalplaatje moet kloppen. Zowel inwendig als aan de buitenkant. Hoe dat perfecte plaatje er precies uitziet, verschilt per persoon.

Een aspect dat bij de aanschaf van een auto regelmatig wordt onderschat, is het belang van het type brandstof waar een voertuig op rijdt. Dit is niet zo gek, want die brandstof is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je bij de autodealer een nieuwe wagen uitzoekt.

Toch kan het voor de lange termijn wel degelijk een verschil maken op welk type brandstof je voertuig rijdt. Laten we daarom eens kijken naar de twee bekendste auto-brandstoffen: benzine en diesel.

Hoe staan deze twee in verhouding tot elkaar en welke brandstof is het meest geschikt voor jou?

Voordelen benzineauto
Voor personen die niet dagen achtereen op de weg zitten en relatief duurzaam willen rijden, is de benzineauto een prima keuze. Uiteraard zijn er tegenwoordig nog schonere type auto’s op de weg te vinden, maar de voordelen ten opzichte van dieselauto’s zitten hem toch voornamelijk in het duurzaamheidsaspect en de fiscale voordelen die daaraan kleven:

  • Je betaalt minder wegenbelasting.
  • Je stoot minder fijnstof uit.
  • De onderhoudskosten zijn relatief laag.
  • De aankoopprijs ligt gemiddeld genomen een stuk lager dan een dieselauto.

Wanneer je dus niet op dagelijkse basis gebruik maakt van je auto en er zelden grote afstanden mee overbrugt, dan is het verstandig om een benzineauto boven een dieselauto te verkiezen.

Voordelen dieselauto
Als je de boel echter omdraait, komt de dieselauto juist het beste uit de spreekwoordelijke bus. Voor echte kilometervreters is dit namelijk de voordeligste keuze. Daarnaast zijn dieselauto’s over het algemeen solide voertuigen die lang mee gaan. Hier een aantal voordelen ten opzichte van de benzineauto:

  • De auto heeft een langere levensduur.
  • Dieselvoertuigen hebben meer trekvermogen.
  • De brandstofkosten zijn lager.
  • Dieselmotoren stoten minder CO2 uit.

Vooral het laatste punt is best opmerkelijk, want de benzineauto wordt juist gezien als het schonere voertuig van de twee. Maar dat even terzijde…

Wat is nou de beste keuze voor mij?
Om een weloverwogen en verstandig besluit te nemen, zul je eerst moeten nagaan hoe vaak je de auto verwacht te gebruiken. Als jij jouw auto alleen maar van stal haalt om boodschappen te doen of om op een mooie zomerse dag naar het strand te rijden, dan kun je dus beter een benzineauto aanschaffen. Als jij echter verwacht veel kilometers met je auto te maken, dan is een dieselwagen waarschijnlijk de verstandigste keuze.

Maar bij hoeveel jaarlijkse kilometers is diesel nou voordeliger dan benzine? Waar ligt het omslagpunt?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: daar bestaat geen eenduidig antwoord op. Het hangt namelijk van verschillende factoren af, waaronder het autogewicht en, inherent daaraan, het te betalen bedrag aan wegenbelasting.

Als je een duidelijk antwoord op deze vraag wilt krijgen, kun je het beste met ons contact opnemen, zodat wij het omslagpunt nauwkeurig voor jouw auto in kaart kunnen brengen.

Toch zijn er wel een paar voorzichtige conclusies te trekken:

  • Onder de 15.000 jaarlijkse kilometers is een benzineauto doorgaans goedkoper in verbruik.
  • Bij lichtere auto’s ligt het omslagpunt gemiddeld genomen lager dan bij zwaardere auto’s.

Maar zoals gezegd, ieder type auto heeft in principe zijn eigen omslagpunt.

Bekijk hier trouwens onze occasions met zowel benzine- als dieselauto’s.

Top